Πώς μαγειρεύετε χωρίς σκεύη μαγειρέματος;


Έχετε δοκιμάσει να μαγειρέψετε χωρίς κατσαρόλες και οικιακά σκευή; Νομίζετε ότι είναι εύκολο;Όταν οι Ευρωπαίοι για πρώτη φορά πήγαν στη Βόρεια Αμερική το πρώτο αίτημα και το μοναδικό πράγμα των Ινδιάνων της Αμερικής που ήθελαν περισσότερο ήταν τα μεταλλικά δοχεία.
Ιστορικά, ο άνθρωπος μαγειρεύει την τροφή του, εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας το μαγείρεμα γινόταν χωρίς μεταλλικά σκεύη και κατσαρόλες. Τα πρώτα δοχεία ήταν ξύλινα και μπολ  από λαξευμένο ξύλο. Τα καλάθια επίσης μπορούν να γίνουν υδατοστεγή και να μαγειρευτεί με αυτά, ρύζι και δημητριακά. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι και τα πήλινα δοχεία, χρησιμοποιούνταν στην μαγειρική, αλλά φαίνεται ότι ήταν κυρίως δοχεία για αποθήκευση και μεταφορά των τροφών και όχι για μαγείρεμα. Ο πηλός είναι πορώδης και εύθραυστος. Κάπως έτσι, εφευρέθηκε η ρετσίνα. Οι αρχαίοι Έλληνες για να μεταφέρουν το κρασί σε πήλινα δοχεία, τα έκλειναν με ρετσίνι. Έτσι το κρασί έπερνε άρωμα και γεύση από το ρετσίνι και "εγένετο… ρετσίνα…"
Τα πρώτα μεταλλικά δοχεία εμφανίστηκαν 4000 χρόνια πριν. Με τις σημερινές ευκολίες είναι δύσκολο κανείς να φανταστεί πόσο μεγάλη επανάσταση ήταν τα μεταλλικά οικιακά σκεύη στην ζωή του ανθρώπου . Βράζετε ένα αυγό σε 10 λεπτά, με ένα μπρίκι… χωρίς αυτό όμως; Πως;
Παρακάτω θα δούμε μερικούς τρόπους μαγειρέματος, όπως γινόταν παλιά.
Μαγειρεμένα  στη στάχτη (χόβολη):
 Ψάρια και απλό ψωμιά τυλιγμένο σε φύλλα μπορούν εύκολα και γρήγορα να μαγειρεύονται σε σχεδόν σβηστά κάρβουνα. Εξακολουθούν να υπάρχουν κάρβουνα, αλλά είναι καλυμμένο με στάχτη. Αντί για φύλλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλουμινόχαρτο. Γυρίστε τα ψάρια σε 7 έως 10 λεπτά. Ή, βάλτε μερικά κάρβουνα στην κορυφή. πηγή: www.primitiveways.com
Μπαμπού: Το μπαμπού είναι κούφιο μεταξύ των κόμβων. Μπορείτε να γεμίσετε το κοίλο τμήμα με τα τρόφιμα, κλείστε την κορυφή με χόρτο ή κάτι παρόμοιο και βάζετε το σωλήνα πάνω από μια φωτιά. Μπορείτε να βράζετε το νερό με τον ίδιο τρόπο ή να κάνετε σούπα. 













Σούβλα/Σουβλάκι: 
Πολλά είδη φαγητού μπορούν να ψηθούν σε σούβλα ή μικρά κλαδάκια σαν σουβλάκι. Μπορείτε να ψήσετε έτσι κομμάτια κρέατος ή ολόκληρο ζώο (όπως το Πάσχα). Ακόμα φιλέτα ψαριού, καραβίδες ή και ψωμί, το οποίο το έχετε πλάσει μακρόστενο και μετά το τυλίγετε γύρω γύρω από το κλαδάκι. Προσοχή στο ξύλο καθώς θα πρέπει να είναι κατάλληλο για μαγείρεμα/ψήσιμο όπως πχ πλατάνια, σφενδάμια, κρανιά, ιτιές κ.λ.π

Βράσιμο νερού:
Το βράσιμο του νερού, στο παρελθόν γινόταν σε ξύλινα μπολ, κουβάδες από δέρμα 
ή πήλινα δοχεία. Μέσα στα δοχεία τοποθετούσαν καυτές πέτρες για να βράσει το νερό. Να ξέρετε ότι ένας δερμάτινος κουβάς γεμισμένος με νερό, πάνω από χαμηλή φωτιά, δεν θα καεί. Επίσης μπορείτε να κάνετε τρύπες σε μεγάλες πέτρες και να τις χρησιμοποιήσετε σαν δοχείο. Όποτε θέλετε να βράσετε φαγητό, με την μέθοδο της καυτής πέτρας, κάλο είναι να τυλίγετε το φαγητό, με φύλλα, ώστε να μην κολλάει πάνω του στάχτη.
Με κοχύλι:
 Οποιοδήποτε όστρακο, χρησιμοποιείστε το σαν δοχείο για να βράσετε νερό ή και το ίδιο.
Καπνιστό Κρέας:
Το κάπνισμα του κρέατος (ή και ψαριού) είναι μια τεχνική για την διατήρηση του κρέατος για αρκετό καιρό. Εφαρμόζετε ακόμα και στις μέρες μας, αλλά με επαγγελματικό τρόπο. Ας δούμε πως γίνετε.
Κόβετε το κρέας σε λεπτές λωρίδες και το κρεμάμε πάνω από φωτιά. Μπορεί να είναι σε τζάκι η σε εξωτερική φωτιά. Δεν μας νοιάζει τόσο η θερμότητα όσο το να παράγουμε καπνό . Γιαυτό χρησιμοποιούμε χλωρά ξύλα ή ρίχνουμε κλαδιά με πράσινα φύλλα. Μπορούμε πχ. να χρησιμοποιήσουμε κλαδιά από δεντρολίβανο και έτσι να παράγουμε καπνό, αλλά και να αρωματίσουμε το κρέας μας. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κλαδιά από πεύκα, καθώς περιέχουν ρετσίνι και θα δώσουν άσχημη γεύση στο κρέας. Το αφήνουμε για αρκετές μέρες (τουλάχιστον μια ημέρα και συνολικά περίπου 2-3) μέχρι να πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα και η υφή του να είναι σκληρή. Η “παραγωγή” του καπνού πρέπει να είναι συνεχής για αυτό προσέχουμε να μην σβήσει η φωτιά μας.
Στην φωτογραφία φαίνεται ένας τρόπος για το πως μπορούμε να φτιάξουμε μια κατασκευή για κάπνισμα κρέατος.
Δοχεία από πέτρες:
 Είναι δυνατόν να κάνετε τρύπες σε μεγάλα κομμάτια πετρά, τα οποία να χρησιμοποιήσετε σαν δοχεία για βράσιμο.
Πάνω σε πετρά:
Ανάψτε φωτιά πάνω σε μια φαρδιά πέτρα, αφήστε την να κάψει καλά και μετά απομακρύνετε τα κάρβουνα. Μπορείτε να ψήσετε επάνω στην πέτρα, η οποία θα καίει για αρκετή ώρα. Τυλιχτέ το φαγητό σε φύλλα για να μην λερωθεί.
Δοχείο από κολοκύθα:
Αδειάστε την κολοκύθα, κόψτε το επάνω μέρος σαν καπάκι και χρησιμοποιήστε την σαν δοχείο. Αντί να την βάλετε απευθείας στην φωτιά, προτιμήστε να βάλετε μέσα στην κολοκύθα, η οποία θα είναι γεμάτη με νερό, καυτές πέτρες.
Παρακάτω δείτε μερικά είδη φωτιάς, ειδικά για μαγείρεμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print Friendly and PDF