7 τροφές που καθαρίζουν και προστατεύουν δόντια και ούλα





7 τροφές που καθαρίζουν και προστατεύουν δόντια και ούλαΊσως δε φαντάζεστε ότι μπορείτε να συμβάλλετε στην υγεία των δοντιών και των ούλων σας με άλλους τρόπους εκτός του τακτικού βουρτσίσματος και της χρήσης οδοντικού νήματος. Ενώ αυτά είναι απολύτως απαραίτητα, μπορούμε να ωφελήσουμε την υγεία των δοντιών μας με έναν επιπλέον τρόπο: εντάσσοντας κάποιες συγκεκριμένες τροφές σε περίοπτη θέση στο διαιτολόγιο μας και καταναλώνοντας τες συχνά.
Παρακάτω θα δούμε ποιες είναι αυτές οι τροφές και με ποιο τρόπο προστατεύουν τα δόντια και τα ούλα.

1. Τυρί
το τυρί αποδεδειγμένα δυναμώνει τα δόντια και τα προστατεύει από τις χρωστικές που δημιουργούν καφεκίτρινες κηλίδες. Η μεγάλη συγκέντρωση οξέων στο στόμα μπορεί να προκαλέσει διάβρωση της αδαμαντίνης και συνεπώς ευαισθησία, πόνο αλλά και πιο σκουρόχρωμα δόντια. Τρώγοντας ένα κομμάτι τυρί πριν απολαύσετε το κρασί σας , πριν πιείτε μια γουλιά αναψυκτικό τύπου cola ή πριν δαγκώσετε μια ντομάτα, βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων στο στόμα. Αυτό συμβαίνει διότι δαγκώνοντας τυρί δημιουργούμε ένα προστατευτικό στρώμα γύρω από το δόντι.

2. Πράσινο τσάι
Είναι το αγαπημένο πολλών γιατί διαθέτει μια σειρά από ευεργετικές δράσεις για τη γενικότερη ευεξία με αποτέλεσμα να καταναλώνεται χειμώνα- καλοκαίρι. Σε αυτές τις ευεργετικές δράσεις έρχεται να προστεθεί η ενδυνάμωση των οδοντικών ιστών μέσω του φθορίου που περιέχει καθώς και η παρεμπόδιση προσκόλλησης μικροβίων υπεύθυνων για τερηδόνα στα δόντια. Στα συν και η αντιφλεγμονώδης δράση που ενισχύει την υγεία των ούλων.

3. Αχλάδια
Πολλά φρούτα όπως το λεμόνι, το λάιμ και τα βατόμουρα, ενώ είναι ευεργετικά για την υγεία, μπορούν να βλάψουν τα δόντια εάν καταναλώνονται πολύ συχνά ,καθώς είναι πολύ όξινα. Και τα οξέα ,όπως εξηγήσαμε , διαβρώνουν και λεπταίνουν το σμάλτο των δοντιών, καθιστώντας τα ευάλωτα. Από την άλλη, υπάρχουν φρούτα όπως τα αχλάδια που κάνουν καλό και στα δόντια ,καθώς έχουν πολύ νερό και η μάσηση τους παράλληλα καθαρίζει το στόμα μας από μικρόβια, ενισχύοντας τη ροη του σάλιου. Μελέτες δείχνουν πως η ποσότητα των παθογόνων μικροβίων στην οδοντική πλάκα πέφτει πολύ μετά την κατανάλωση ενός αχλαδιού.

4. Σαρδέλες
Οι σαρδέλες και γενικότερα τα ψάρια είναι τροφή πλούσια σε φώσφορο. Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε φώσφορο μέσω της διατροφής μας και ειδικότερα για νεαρά άτομα που βρίσκονται στην ανάπτυξη, καθώς αποτελεί δομικό στοιχείο των δοντιών μας . Έτσι φροντίζουμε ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα δοντιών.
5. Τσίχλες χωρίς ζάχαρη
Οι τσίχλες με ξυλιτόλη ενεργοποιούν τη ροη σάλιου και υποβοηθούν τον μηχανικό καθαρισμό των δοντιών, απομακρύνοντας σφηνωμένα υπολείμματα τροφών με τη μάσηση. Δε θα πρέπει βέβαια να θεωρηθεί πως είναι αρκετό το να μασάμε τσίχλα για να καθαρίσουν τα δόντια μας , καθώς το βούρτσισμα είναι απαραίτητος και αναντικατάστατος τρόπος να φροντίσουμε το στόμα μας. Όμως οι τσίχλες ρίχνουν το pΗ του στόματος συν το γεγονός ότι η ξυλιτόλη δε βλάπτει τα δόντια όπως η ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει γιατί δε διασπάται σε οξέα από τα στοματικά μικρόβια.

6. Γάλα
Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο ενδυναμώνουν το σκελετικό σύστημα και συμβάλλουν καθοριστικά στην υγεία των δοντιών. Το γάλα είναι μια πλήρης, διατροφικά μιλώντας, τροφή και δεν είναι έξυπνο να το αποφεύγουμε αν δεν συντρέχουν άλλοι ιατρικοί λόγοι.

7. Εσπεριδοειδή
Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα γκρέιπφρουτ είναι όλα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως καλά γνωρίζετε. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την υγεία των ούλων και για την αποφυγή προβλημάτων με το περιοδόντιο ( ουλίτιδες , περιοδοντίτιδες) .Τα ούλα παρέχουν στήριξη στα δόντια μέσω ινών κολλαγόνου . Το κολλαγόνο όμως, για να παρασκευαστεί από τον οργανισμό μας χρειάζεται τη βιταμίνη C , όπως έχει αποδειχτεί.

Από την άλλη , τα εσπεριδοειδή είναι αρκετά όξινα φρούτα και θα πρέπει μετά την κατανάλωση τους να μην βουρτσίσουμε τα δόντια μας για μισή ώρα περίπου. Διαφορετικά μπορεί να φθείρουμε το ευάλωτο από τα οξέα σμάλτο.

πηγή: www.lifezone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print Friendly and PDF