Bραχιόλι μάτι με τεχνική μακραμέ

Η τεχνική μακραμέ είναι από τις αγαπημένες μου, να βλέπεις να δημιουργούνται τόσο όμορφα πράγματα μόνο και μόνο γιατί κάποιοι κόμποι μπήκαν στην κατάλληλη θέση και σειρά. Και είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός πως μια τεχνική κρυμμένη στα συρτάρια των γιαγιάδων μας, που την χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν σεμέν και να στολίζουν κουρτίνες και πετσέτες, παίρνει καινούριο αέρα και μεταμορφώνεται σε βραχιόλια, κολιέ, τσάντες ή ζώνες.
m1Ένα από τα ποιο διάσημα βραχιόλια που δημιουργείται με αυτήν την τεχνική είναι και το βραχιόλι μάτι, μια μοντέρνα εκδοχή του ματόχαντρου. Μια γρήγορη αναζήτηση προς απόκτηση του με οδήγησε στην εξωφρενική για μένα τιμή των 45 ευρώ, φυσικά ήταν επώνυμο και φυσικά υπάρχουν μη ''επώνυμοι'' δημιουργοί  με πολύ καλύτερη δουλεία και πολύ λογικότερες τιμές κάποιοι από τους οποίους φιλοξενούνται και στις σελίδες μας.
Παρόλα αυτά πείσμωσα να βρω πως γίνεται και το βρήκα!!
Έφτιαξα έτσι έναν οδηγώ αρκετά αναλυτικό με φωτογραφίες και βίντεο για να δείξω και σε εσάς πως να φτιάξετε μάτι μακραμέ.
Θα χρειαστείτε: Νήματα σε 4, ή και 5 χρώματα ανάλογα με το ύφος που θα θέλετε να έχει το μάτι σας. Εδώ έγινε με 4 νήματα και χρησιμοποίησα κερωμένο νήμα, μπορείτε να το πλέξετε με όποιο νήμα θέλετε αλλά σας συνιστώ συνθετικό νήμα γιατί και είναι ποιο σταθερό  και μπορείτε να ''κρύψετε'' τις κλωστές που θα περισσέψουν καίγοντας τες και τέλος θα είστε σίγουρες πως δεν θα ξεκολλήσουν. Αν πάλι επιλέξετε βαμβακερό νήμα θα πρέπει να τις κολλήσετε στο τέλος με κόλλα για ύφασμα.
Βήμα 1: Κόψτε 4 νήματα στα εκατοστά που φαίνονται στη φώτο.
     
Βήμα 2: Τσακίστε στην μέση τα δυο μεγαλύτερα νήματα και περάστε το ένα μέσα στο άλλο, περάστε τις δυο άκρες του νήματος μέσα από την θηλιά που σχηματίζεται και τραβήξτε. Βάλτε από την πάνω πλευρά το ποιο κοντό νήμα και από την κάτω το ποιο μακρύ. Σταθεροποιήστε με ένα κλιπ ή μια αυτοκόλλητη ταινία για να μπορείτε να δουλέψετε.
    
Βήμα 3: Πάρτε το τρίτο νήμα του ίδιου χρώματος και τσακίστε το αυτή την φορά αφήνοντας στην μια άκρη ένα μικρό περιθώριο τόσο όσο για να περάσετε το νήμα στη θηλιά. Περάστε το στο νήμα που βρίσκετε στα αριστερά σας τραβήξτε και ανεβάστε το επάνω. Το μικρό κομμάτι που περισσεύει αφήστε το στην άκρη και φροντίστε να μην σας ενοχλεί (φαίνεται στην φώτο με τοξάκι) δεν θα σας ξανά χρειαστεί. Αυτό το νήμα είναι αυτό που θα δημιουργήσει και το περίγραμμα του ματιού γι'αυτό από εδώ και πέρα θα το λέω ''νήμα περιγράμματος''. Τα νήματα δεξιά και αριστερά είναι η βάσεις για το μάτι μας γι'αυτό και θα τα ονομάσω ''νήματα βάσης'' .
      
Βήμα 4: Φέρτε το νήμα περιγράμματος κάτω από το δεξί νήμα βάσης μετά από πάνω και πάλι από κάτω ( Φαίνεται να βρίσκετε ανάμεσα στα δυο νήματα) και τραβήξτε, συνεχίστε περνώντας το νήμα περιγράμματος πάνω από το νήμα βάσης και μετά από κάτω και τραβήξτε.
Βήμα 5
: Φέρτε το νήμα περιγράμματος κάτω από το νήμα βάσης, περάστε το από πάνω και βγάλτε το αριστερά του νήματος βάσης και τραβήξτε. Επαναλάβετε άλλη μια φορά.
      
Παρακολουθήστε τα παραπάνω βήματα στο βίντεο που ακολουθεί!

Βήμα 6: Τσακίστε στην μέση το λευκό νήμα και περάστε το στο νήμα βάσης περνώντας τις άκρες του λευκού νήματος στην θηλιά που σχηματίζεται και τραβήξτε. Ανεβάστε το ψηλά.
    
Βήμα 7: Φέρτε το νήμα περιγράμματος κάτω από το αριστερό νήμα βάσης μετά από πάνω και τέλος ανάμεσα στα δυο νήματα και τραβήξτε. Επαναλάβετε άλλη μια φορά. Βήμα 8: Φέρτε το νήμα περιγράμματος κάτω από το νήμα βάσης, μετά πάνω και περάστε το ανάμεσα στα δυο νήματα και τραβήξτε.
    
Βήμα 9: Θα δουλέψουμε τώρα με τα δυο λευκά νήματα τα οποία πρέπει να βρίσκονται κάτω από το νήμα περιγράμματος. Ξεκινάμε με αυτό που βρίσκετε στα αριστερά μας και ενώ το έχουμε κάτω από το νήμα περιγράμματος το περνάμε και από πάνω και το βγάζουμε από αριστερά, τραβάμε κρατώντας σταθερά και προς τα επάνω το νήμα περιγράμματος και τραβώντας το λευκό νήμα  προς τα αριστερά και πάνω. Βήμα 10: Περνάμε άλλη μια φορά το λευκό νήμα πάνω από το νήμα βάσης, βγάζουμε από κάτω και τραβάμε όπως πριν.
  
Βήμα 11: Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 9 και 10 με το δεύτερο λευκό νήμα. 
Βήμα 12: Επαναλάβετε τα βήματα 4 και 5
  
Βήμα 13: Συνεχίστε όπως στα βήματα 9 και 10  αλλά περάστε το δεύτερο χρώμα (εδώ κόκκινο) όπως στο βήμα 6.
Το μάτι που φτιάχνουμε είναι το μικρό μέγεθος, αν θέλετε το μάτι σας να γίνει σε μεσαίο μέγεθος τότε στο βήμα 13 θα προσθέσετε άλλη μια φορά λευκό νήμα αντί για το κόκκινο που φαίνεται και θα βάλετε το κόκκινο νήμα στην επόμενη σειρά. Αν πάλι θέλετε να γίνει μεγάλο τότε θα προσθέσετε το άλλη μια φορά λευκό νήμα και στην επόμενη σειρά θα το δουλέψετε όπως στα βήματα 9-10 και 11 και στην επόμενη σειρά θα προσθέσετε το κόκκινο νήμα.
   
Παρακολουθήστε τα παραπάνω βήματα στο βίντεο που ακολουθεί!
Βήμα 14: Επαναλάβετε τα βήματα 7 και 8 Βήμα 15: Επαναλάβετε τα βήματα 9-10 και 11 με το λευκό και το κόκκινο νήμα.
    
Βήμα 16: Επαναλάβετε τα βήματα 4 και 5 συνεχίστε περνώντας το λευκό και το κόκκινο νήμα στα δεξιά σας όπως στα βήματα 9 και 10 και προσθέσετε το γαλάζιο νήμα, συνεχίστε με τα δυο επόμενα νήματα, επαναλάβετέ τα βήματα 7 και 8.
    
Βήμα 17: Συνεχίστε με το λευκό και το κόκκινο νήμα χωρίς να πλέξετε το γαλάζιο, συνεχίστε με τα βήματα αφαιρώντας κάθε φορά και από ένα νήμα.
 
Βήμα 18: Κλείστε τα νήματα με τους κόμπους από τα βήματα 7-4 και 5. Κόψτε τα νήματα που περισσεύουν και κάψετε τα με έναν αναπτήρα.
      
Βήμα 19: Ενώστε με απλούς κόμπους τα δυο νήματα δεξιά και τα δυο αριστερά ώστε να δημιουργήσετε το περιβραχιόνιο. Φέρτε τις δύο πλευρές του βραχιολιού την μια δίπλα στην άλλη και με ένα νήμα που έχετε κόψει στους 15 πόντους δέστε τις δυο πλευρές συνεχίστε να δένετε μία φορά από μπροστά μια φορά από πίσω, έτσι θα δημιουργήσετε ένα κούμπωμα που θα σας επιτρέπει να προσαρμόζεται το βραχιόλι στο επιθυμητό μέγεθος. Φτιάξτε το κούμπωμα και δέστε με δυο κόμπους στο τέλος, κόψτε τα νήματα που περισσεύουν και κάψετε τα.
      
Βήμα 20: Περάστε χάντρες στα νήματα που περισσεύουν δεξιά και αριστερά και κάψετε το νήμα στις άκρες, αφήστε τόσο νήμα όσο χρειάζεται ώστε όταν ανοίγεται το βραχιόλι να περνά από το χέρι σας .
Παρακολουθήστε τα παραπάνω βήματα στο βίντεο που ακολουθεί!



πηγή: www.kosmimamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print Friendly and PDF