Ανοιξιάτικες Χειροτεχνίες

Μπορεί η άνοιξη να ήρθε με βροχές, αλλά η διάθεση όλων μας αλλάζει και γίνεται πιο ανεβασμένη. Γι’αυτό και στη σημερινή ανάρτηση θα δούμε μερικές εύκολες ιδέες  από το διαδίκτυο, για ανοιξιάτικη διακόσμηση της τάξης,  που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά! 1. «ΛΙΒΕΛΟΥΛΕΣ» (με πλαστικά κουτάλια) 
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουτάλια σε ό,τι χρώμα σας αρέσει ή ακόμη και να βάψετε τα λευκά με ακρυλική μπογιά. Όσο για τα φετρά, εκτυπώστε τα από το παρακάτω ΠΑΤΡΟΝ: Φτερά λιβελούλας  Μπορείτε να τα σχεδιάσετε και σε σκληρό διαφανές χαρτί και να τα χρωματίσετε με ανεξίτηλους μαρακαδόρους. :)
2. «Διακοσμητικά ανοιξιάτικα πιάτα»
Τι πιο όμορφο, από το να στολίσετε την τάξη σας με χάρτινα πιάτα σε ανοιξιάτικη διακόσμηση. Το κάθε παιδί μπορεί να κάνει τη δική του ατομική εργασία… 
  • Δώστε τα παιδιά να βάψουν το χάρτινο πιάτο με γαλάζια τέμπερα
  • Δώστε τους να κόψουν τα κομμάτια της κατασκευής από κανσόν ή ακόμη και να τα χρωματίσουν σε ένα απλό φύλλο Α4.
  • Βάλτε τα να κολλήσουν στο πιάτο χόρτο χειροτεχνίας ή ακόμη και καφέ γκοφρέ για να γίνει η φωλίτσα.
  • Τα σχέδια της κατασκευής θα τα βρείτε στο παρακάτω ΠΑΤΡΟΝScan
3. » Χελιδονίσματα»
Λίγα λόγια για το έθιμο της «Χελιδόνας»…
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, την πρώτη Μαρτίου ή στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την «χελιδόνα», και τραγουδούν ένα είδος καλάντων, τα χελιδονίσματα. Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλά μέρη της Ελλάδας όπως Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Δωδεκάνησα.
Την «χελιδόνα» σε κάποιες περιοχές την στολίζουν με φύλλα κισσού, που είναι χαρακτηριστικό της αειθαλούς βλάστησης, σε άλλες, με ζουμπούλια ή άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια, κι αλλού της κρεμούν κουδουνάκια και πολύχρωμα χαρτιά.
Οι «Χελιδονιστές», οι οποίοι ήταν κυρίως παιδιά αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ενήλικες, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. Παλιά, οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αυγά και σε λίγες περιπτώσεις χρήματα. Τα λεφτά καθώς και ότι προϊόντα μάζευαν τα παιδιά τα αφιέρωναν στην εκκλησία.
Κάποια «χελιδονίσματα» χαιρετίζουν το έαρ, την άνοιξη και απαγγέλλουν στίχους, για να διώξουν τον χειμώνα ή τον τελευταίο μήνα του, τον Φλεβάρη.
«…Ήρθε πάλι η Χελιδόνα, ήρθε πάλι η Μελιδόνα απ” τη θάλασσα μακριά και μας έφερε καλά, τη δροσιά και τη χαρά και τα κόκκινα αυγά. Χελιδόνα έρχεται απ” την Άσπρη Θάλασσα θάλασσαν επέρασε και σπυρί κονόμησε κάθισε και λάλησε. Χελιδόνι μου γοργό, που “ρθες απ” την έρημο, τι καλά μας έφερες;- Την υγεία και τη χαρά και τα κόκκινα τ” αυγά…»
Διαβάστε περισσότεραhttp://www.tovoion.com
Φτιάξτε λοιπόν το χελιδονάκι με τα παιδιά!!! 
Και κρεμάστε το για να στολίσετε την τάξη σας… 
Εκτυπώστε το πατρόν πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:http://star.krokotak.com/i/2012032000001 
4. «MΕΛΙΣΣΟΥΛΕΣ» (με χάρτινα πιάτα)
5. «Μια ωραία πεταλόυδα»Φτιάξτε την με ένα απλό γλωσσοπίεστρο που θα βάψετε μαύρο και δαντελωτό λευκό χαρτί σερβιρίσματος… :) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print Friendly and PDF