Πασχαλινές Κατασκευές


  Φαναράκι
 
υλικά:  πασχαλινό φαναράκι
γυάλινο βάζο (από τρόφιμα)
μαρκαδόρους για τζάμι
σύρμα πίπας
σύρμα δεσίματος φυτών
κορδέλες
κεράκι ρεσώ

Κατασκευή 
Πλένουμε καλά το βάζο και βγάζουμε την ετικέτα.Συμβουλή:. Για να βγεί εύκολα η ετικέτα αφήστε το βάζο για λίγη ώρα σε βραστό νερό. Φυσικά επειδή είναι επικίνδυνο αυτό, καλό είναι τη διαδικασία αυτή να την κάνουν οι γονείς των μαθητών ή ο εκπαιδευτικός.
Στο λαιμό του βάζου, εκεί που βιδώνει το καπάκι δένουμε το σύρμα δεσίματος φυτών ώστε να σχηματιστεί ένα χερούλι αρκετά μακρύ ώστε να μην καίγεται το χέρι από τη φλόγα του κεριού πασχαλινό φαναράκιπου θα βρίσκεται αργότερα μέσα στο φαναράκι. το σφίγγουμε το συρματάκι αρκετά καλά ώστε να μην κινδυνεύει να γλιστρήσει το φαναράκι και να πέσει. 
Στο κέντρο της χειρολαβής που δημιουργήσαμε τυλίγουμε σύρμα πίπας ώστε να είνα πιο μαλακή αλλά και πιο όμορφη η χειρολαβή. 
Ζωγραφίζουμε  την εξωτερική επιφάνεια του βάζου με διάφορα πασχαλινά σχέδια της αρεσκείας μας. Φροντίζουμε όμως να αφήσουμε και διάφανο μερος ώστε να φωτίζει ικανοποιητικά το φαναράκι. Μάλιστα μπορούμε να δώσουμε στους μαθητές έτοιμα σχέδια εκτυπωμένα σε χαρτί που θα τα εφαρμόσουν προσωρινά στην εσωτερική επιφάνεια του βάζου, ώστε να το βλέπουν και να ζωγραφίζουν από την εξωτερική επιφάνεια πάνω στις γραμμές.
Στο λαιμό, εκεί που δέσαμε το σύρμα,  δένουμε μια χρωματιστή κορδέλα, ώστε να καλυφθεί το σύρμα που τυλίγεται στο λαιμό, αλλά και να γίνει πιο εντυπωσιακό το φαναράκι.



πασχαλινός κήπος διακοσμητικό.
υλικά:
κομμάτι φελιζόλ
καλαμάκια  για σουβλάκιδιακοσμητικό πασχαλινός κήπος
σύρμα 
σκοινί 
τσόφλια από αυγά 
χορταράκι γεμίσματος καλαθιών.
φύλλο τσόχας,
σύρμα πίπας
περιτύλιγμα καραμέλας 
αδειασμένα αυγά
τέμπερες
κόλλα  και πιστόλι σιλικόνης
Κατασκευή:
Αδειάζουμε 1-2 αυγά από το περιεχόμενό τους.  Τρυπάμε προσεχτικά το ωμό αυγό με μια καρφίτσα ή καλύτερα με τιρμπουσόν, που το περιστρέφουμε προσεχτικά στο κέλυφος του αυγού. Κάνουμε  έτσι 2 τρύπες αντικριστές στις δυο "μυτερές" πλευρές του αυγού. Εν συνεχεία φυσάμε υπομονετικά, προσεχτικά και δυνατά μέσα στο αυγό από τη μια τρύπα ενώ από την άλλη βλέπουμε να βγαίνει σταδιακά το περιεχόμενο του διακοσμητικό: πασχαλινός κήποςαυγού. Στη συνέχεια ξεπλένουμε το εσωτερικό του αυγού με άφθονο νερό που ρίχνουμε μέσα από τις τρύπες του αυγού. τα αφήνουμε να στεγνώσουν  και τα χρωματίζουμε όπως θέλουμε.
Βάφουμε με πράσινη τέμπερα το φελιζολ. 
Σε πράσινο φύλλο τσόχας, σχεδιάζουμε και κόβουμε 8-10 φυλλαράκια.
Σε  κόκκινο ή πορτοκαλί φύλλο τσόχας σχεδιάζουμε 4 λουλουδάκια.. 
Λυγίζουμε 2 κίτρινα σύρματα πίπας ώστε να σχηματίσουμε άνθη όπως φαίνονται και στην εικόνα. 
Κόβουμε 4 σύρματα  πίπας σε άνισα μήκη. Πάνω σ΄ αυτά κολλάμε τα φυλλαράκια  τσόχας που κόψαμε και τα άνθη που σχηματίσαμε (βλέπε στην εικόνα).
Κόβουμε τα ξύλινα καλαμάκια και τα κολλάμε (είτε με ισχυρή κόλλα είτε με πιστόλι σιλικόνης) ώστε να σχηματιστεί φράχτης για τις τρεις πλευρές του φελιζόλ που αποτελεί τη βάση της κατασκευής μας. 
Τον φράχτη αυτόν τον μπήγουμε στο φελιζόλ. Στο εσωτερικό του φελιζόλ στρώνουμε λίγο χορταράκι και κολλάμε μερικά τσόφλια αυγού. Επίσης μπήγουμε τα λουλουδάκια που σχηματίσαμε με το σύρμα πίπας. 
Μπορούμε είτε να προμηθευτούμε έτοιμα κοτοπουλάκια διακοσμητικά  μινιατούρες είτε να χρησιμοποιήσουμε κίτρινο βαμβάκι ντεμακιγιάζ για να σχηματήσουμε κοτοπουλάκια που θα κολλήσουμε δίπλα στα σπασμένα αυγά.
Μπορούμε επίσης να στολίσουμε ακόμη περισσότερο τη βάση μας χρησιμοποιώντας το περιτύλιγμα μιας καραμέλας που μετατρέπουμε σε πεταλούδα. Πιάνουμε στη μέση το  χαρτάκι με σύρμα δεσίματος φυτών, ένώ αφήνουμε και αρκετό να περισεύει για να το στερεώσουμε στη βάση του φελιζόλ, ώστε να φαίνεται σαν να αιωρείται η πεταλούδα πάνω από τα λουλούδια. Τα αδειασμένα αυγά μπορούμε να τα κολλήσουμε σε καλαμάκι  και να τα στερεώσουμε κι αυτά στη βάση του φελιζόλ.
Μπορούμε να κάνουμε ακόμη πιο εντυπωσιακή την κατασκευή μας σχηματίζοντας μια αψίδα από επάνω της. 
παίρνουμε τρια ίσα κομμάτια σκοινιού και ένα κομμάτι σύρμα ίσο μ΄ αυτά. Αυτά μαζίμε το σύρμα τα πλέκουμε σε πλεξιδα,  ώστε αυτή η πλεξίδα με το σύρμα πλεγμένο ανάμεσά της  να μπορεί να σταθεί στο σχήμα αψίδας που θα της δώσουμε. Μπήγουμε αυτή την αψίδα στο φελιζόλ όπως φαίνεται και στις εικόνες. 
σημείωση : αν κάνετε κλικ πάνω στις εικόνες θα τις δείτε σε μεγέθυνση.

Καλαθάκια
υλικά:
μεγάλο κυπελάκι μαργαρίνης άδειοπασχαλινά καλαθάκια
ατλακόλ διάφανη
διακοσμητικές χαρτοπετσέτες με πασχαλινές φιγούρες
σύρμα δεσίματος
κορδέλες
σκοινί
Κατασκευή:
Για καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να βάψουμε εξωτερικά το κυπελάκι με κάποιο αστάρι ή και λευκή τέμπερα.
αλείφουμε στην εξωτερική επιφάνεια του κύπελου ατλακόλ. Χωρίζουμε από τις χαρτοπετσέτες το επάνω φύλλο πού έχει τη στάμπα. Με αυτό το φύλλο τυλίγουμε προσεκτικά το κυπέλάκι μας. Είνα καλύτερα να το αφήσουμε πρώτα να στεγνώσει και μετά να περάσουμε επάνω από την κολλημένη πλέον χαρτοπετσέτα άλλη μια στρώση ατλακόλ και να αφήσουμε ξανά να στεγνώσει. Αν είμαστε αρκετά προσεχτικοί ώστε να μη σκιστεί η χρτοπετσέτα μπορούμε να αλλείψουμε αμέσως και την εξωτερική στρώση της ατλακόλ. Η εξωτερική αυτή στρώση κάνει το περιτύλιγμα να είναι πιο σκληρό, πιο σταθερό, καλύτερα κολλημένο και πιο γυαλιστρεό.
Αφήνουμε να στεγνώσει καλά το καλαθάκι. στο μεταξύ με το σκοινί πλέκουμε πλεξίδα για χερούλι. στο τέλος περνάμε μέσα απο την πλεξίδα το σύρμα ώστε να μπορεί να είναι πιο σταθερό στο σχήμα της αψίδας.
Κολλάμε αυτό το χερούλι που σχηματίσαμε στο καλαθάκι μας (μπορούμε να το κάνουμε και με συρραπτικό αυτό). Χρησιμοποιούμε κορδέλες για να στολίσουμε με φιόγκους το καλαθάκι μας. Μέσα στο καλαθάκι βάζουμε λίγο χορταράκι και τα αυγουλάκια μας.

Καλαθάκια διακοσμητικά:
Υλικά: πασχαλινά καλαθάκια
συρμάτινα ή άλλα κουτάκια συσκευασίας ή ακόμη και πήλινα κυπελάκια γιαουρτιού:
σύρμα πίπας
αυγουλάκια
λουλούδια από χαλασμένα πλαστικά μπουκέτα κ.ά.
Κατασκευή: 
Χρησιμοποιούμε το σύρμα πίπας ώστε να σχηματίσουμε αψίδες πάνω από τα κουτάκια μας. Βάφουμε και στολίζουμε τα κουτάκια μας με χρώματα της αρεσκείας μας.
Σχηματίζουμε μαργαρίτες με το σύρμα πίπας διπλώνοντάς το και κολλάμε αυτές τις μαργαρίτες στο κουτάκι μας. Στολίζουμε με κορδέλες και πλαστικά λουλουδάκια.
Κοτοπουλάκια 
Υλικά:κοτοπουλάκια
πράσινα πλαστικά πιατάκια γενεθλίων
βαμβάκι
κίτρινο σπρέι
κέλυφος αυγών
ματάκια
σύρμα πίπας
κόλλα
χορταράκι
λίγο φελιζόλ
τέμπερες
σύρμα δεσίματος
χρυσόχαρτο περιτύλιγμα καραμέλας
Κατασκευή:Παίρνουμε μια χουφτίτσα βαμβάκι και την πιέζουμε λίγο με το χέρι μας ώστε να γίνει σαν μπαλάκι. Σε εξωτερικό χώρο το βάφουμε με κίτρινο σπρέι  ενώ παράλληλα όσο είναι κάπως υγρό ακόμη από την μπογιά το πλάθουμε ώστε να γίνει λίγο ωοειδές και στη συνέχεια το αφήνουμε να στεγνώσει. Στο μεταξύ βάφουμε με πράσινο χρώμα το φελιζόλ και το κολλάμε πάνω στο πιατάκι ώστε να μπορούμε να καρφιτσόσουμε επάνω του διάφορα συρματάκια.κοτοπουλάκια
Στα κίτρινα βαμβάκια μας κολλάμε ματάκια κι ένα μικρό κόκκινο συρματάκι πίπας σε σχήμα V για ράμφος. Τα τοποθετούμε μέσα στα άδεια κελύφη των αυγών και τα βάζουμε στο πιατάκι. Τριγύρω τους απλώνουμε λίγο πράσινο χορταράκι. Με τα σύρματα πίπας σχηματίζουμε λουλουδάκια και τα καρφιτσώνουμε επάνω στο κολλημένο φελιζόλ. Το χρυσόχαρτο το στριφογυρνάμε λίγο ώστε να πάρει το σχήμα το φιόγκου για να θυμίζει πεταλούδα. Στη μέση της πεταλούδας κολάμε μαύρο σύρμα πίπας  για σώμα και μπορούμε μ΄ αυτό να σχηματίσουμε και κεραίες. Τη στηρίζουμε με συρματάκι δεσίματος στο φελιζόλ ώστε να φαίνεται σαν να αιωρείται πάνω από τη σύνθεσή μας.
Πασχαλινές λαμπάδες
Υλικά:πασχαλινές λαμπάδες
λαμπάδες
κορδόνια
κορδέλες
πιστόλι σιλικόνης
οτιδήποτε λουλουδάκι. μπρελόκ, κουκλάκι κοκκαλάκι, κλπ. που είναι άχρηστο θα μπορούσε να εμπλουτίσει τον στολισμό.
Κατασκευή:
Τυλίξτε το σκοινί  ή το κορδόνι στη μέση της λαμπάδας. Κολλήστε το με πιστόλι σιλικόνης ή άλλη ισχυρή κόλλα ώστε να μην ξετυλίγεται. Πάνω στο τυλιγμένο κορδόνι φτιάξτε ένα φιόγκο με κορδέλα της αρεσκείας σας. Στο κέντρο της κορδέλας κολλήστε το αντικείμενο που επιλέξατε.
Ο στολισμός της λαμπάδας είναι από τις πιο συνηθισμένες πασχαλινές κατασκευές και σίγουρα ο καθένας μπορεί να φανταστεί πολύ περισσότερες τεχνικές για τον στολισμό τους.
Πασχαλινός διακοσμητικός λαγός
Υλικά:πασχαλινά λαγουδάκια
κάλτσα λευκή ή σε παστέλ χρώματα
μια πλατιά πέτρα
βαμβάκι ή καλύτερα πριονίδι για κατοικίδια
ματάκια
σύρμα πίπας
κορδέλα
ένα κομμάτι φύλλο τσόχας
κόλλα
Κατασκευή:
Βάζουμε μέσα στην κάλτσα την πέτρα ώστε να δίνει κάποιο βάρος και να κάνει την κατασκευή μας πιο σταθερή. Γεμίζουμε την κάλτσαμέδχρι την μέση, με βαμβάκι ή πριονίδι (το πριονίδι δίνει λαγόςκαλύτερο αποτέλεσμα). Εκείδένουμε χαλαρά με το κορδελάκι  ώστε να διαχωρίσουμε το σώμα από το κεφάλι.. Συνεχίζουμε το γέμισμα ώστε να σχηματιστεί μια μεγαλούτσικη μπάλα για κεφάλι. Το περίσεμα της κάλτσας (δηλ. το λάστιχό της ) το γυρνάμε προς τα μέσα και κολλάμε. ώστε να κλείσει από επάνω το κεφάλι. Στο κεφάλι κολλάμε ματάκια,  μυτούλα (μπορεί να είναι φουντίτσα ή ένα μικρό κομματάκι από σύρμα πίπας σχηματισμένο σε μπαλάκι).  Μουστάκια μπορούμε να βάλουμε είτε ξεφτισμένο σκοινί, είτε τρίχες σκούπας. Στο φύλλολαγός πασχαλινός τσόχας κόβουμε 4 κομματάκια ίδια σε σχήμα αυτιών λαγού. Ανά δυο θα τα ζευγαρώσουμε κολλόντας τα. Στο εσωτερικό τους όμως πριν τα κολλήσουμε, θα βάλουμε σύρμα πίπας  σε σχήμα  U ώστε τα αυτάκια να παραμένουν σταθερά όρθια και να μπορούμε να τους δώσουμε ότι σχήμα θέλουμε. Το σύρμα πίπας φροντίζουμε ν απερισεύει και να βγαίνουν οι άκρες του έξω από τα αυτάκια . Αυτές τις άκρες του σύρματος θα τις μπήξουμε στο σημείο που κάναμε την ένωση στο κεφάλι  του λαγού. Στολ'ίστε το λαγό με πολύχρωμα λουλουδάκια ή ότι άλλο θέλετε!
Καλό Πάσχα!!!!!

  Αυγοθήκες   
θα χρειαστείτε ένα κυπελλάκι πλαστικό του καφέ, χρωματιστά χαρτιά, κόλλα, ψαλίδι
Χρησιμοποιείστε το πατρόν προσαρμόζοντάς το ώστε να εκτυπώνεται ακριβώς σε μια σελίδα Α4 και με βάση αυτό κόψτε χρωματιστά χαρτιά ώστε να τα κολλήσετε πάνω στο κυπελάκι.
Λαγός πιάτο
Θα χρειαστείτε ένα πλαστικό πιάτο, μιας χρήσης, λευκό, χαρτόνια κανσόν, γκοφρέ χαρτί, ψαλίδι, κόλλα
Σχεδιάστε με μαύρο μαρκαδόρο όπως βλέπετε στην εικόνα και κολλήστε τα χαρτόνια που κόψατε.





Πασχαλινό πρόβατο
θα χρειαστείτε: βαμβάκι ή υαλοβάμβακα, φελλό, ματάκια, κορδελάκι, κόλλα, ψαλίδι, χαρτόνι κανσόν καφέ
Κόψτε ένα μακρόστενο κομμάτι κανσόν στο μέγεθος περίπου ενός πακέτου τσιγάρου. σχηματίστε μια μεγάλη αφράτη μπάλα με τον υαλοβάμβακα και κολλήστε την επάνω σ' αυτό το χαρτόνι. Στον φελλό κολλήστε τα ματάκια και με μαρκαδόρο ζωγραφίστε την μούρη του. Βάλτε κόλλα στο επάνω μέρος του φελλού και στο πλάι και κολλήστε το στον υαλοβάμβακα. Κόψτε στο κανσόν αυτάκια και κολλήστε τα δίπλα στο κεφάλι. Βάλτε και ένα κορδελάκι στον λαιμό του.

Πασχαλινοί λαγοί
Θα χρειαστείτε: Ένα μικρό μπουκάλι από αναψυκτικό, υαλοβάμβακα ή βαμβάκι, σύρμα πίπας, χαρτόνι κανσόν, μαύρο μαρκαδόρο για cd, φιογκάκι, κόλλα, ψαλίδι
Κόβετε το μπουκάλι στο επάνω μέρος. Μη πετάξετε αυτό το κομμάτι θα χρειαστεί στην επόμενη κατασκευή. Γεμίστε το μπουκάλι με υαλοβάμβακα και σχεδιάστε μάτια όπως βλέπετε στην εικόνα.. κολλήστε μουστάκια και μύτη από σύρμα πίπας. Φτιάξτε αυτιά από χαρτόνι ή ακόμη καλύτερα από τσόχα και κολλήστε τα. Βάλτε κι ένα φιογκάκι.

Λουλούδι από μπουκάλι
Το κομμάτι που κόψατε προηγουμένως από το μπουκάλι, χωρίστε το στα 4ή στα 5 όπως βλέπετε στην εικόνα. Στρογγυλέψτε λίγο με το ψαλίδι τις άκρες και γυρίστε τες προς την αντίθετη μεριά από αυτήν στην οποία είναι καμπυλωμένες. Ξεβιδώστε το καπάκι και ξαναβιδώστε το σφηνώνοντας ένα πράσινο σύρμα πίπας. Μπορείτε να κόψετε επίσης και να κολλήσετε φύλλα στο σύρμα. Το λουλούδι μπορείτε να το βάψετε με ανεξίτηλους μαρκαδόρους ή με τέμπερες.

Λαγός από μπουκάλι
Θα χρειαστείτε: μπουκάλι αναψυκτικού, χρωματιστά χαρτιά, σύρμα πίπας, κόλλα, ψαλίδι, πλαστικό χρώμα.
για την κατασκευή δείτε την εικόνα στο πλάι.





Καλαθάκι από ποτηράκι.
Θα χρειαστείτε: ένα ποτηράκι μιας χρήσης του καφέ, ατλακόλ, χαρτοπετσέτα, σύρμα πίπας, διάφορα κορδελάκια και λουλουδάκια για το στόλισμα.
Κατασκευή: Θα ντύσετε το ποτηράκι με μια χαρτοπετσέτα χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική που περιγράφτηκε πιο πάνω στα καλαθάκια. Θα περάσετε το σύρμα πίπας ώς χερούλι και θα το στολίσετε με κορδελάκια και λουλουδάκια σύμφωνα με τη φαντασία σας και τα διαθέσιμα υλικά σας.

κλόουν
Θα χρειαστείτε: γύψο καλλιτεχνίας, πλαστικό πιατάκι, μαλλί πλεξίματος, σύρμα πίπας, χαρτόνι κανσόν, φιόγκο, τέμπερες
Κατασκευή: σε πιατάκια μιας χρήσης τοποθετείτε μαλλάκι πλεξίματος ώστε να γίνουν κατόπιν μαλλιά. Αδειάζετε μέσα τον ρευστό γύψο και αφήνετε να κρυώσει. Ξεκαλουπώνετε. Το ζωγραφίζετε και το στολίζετε όπως βλέπετε στην εικόνα ή όπως εσείς μπορείτε να φανταστείτε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print Friendly and PDF